13 mei 2013

Op weg door het Zonnedorp

De PvdA jongens en een meisje kuieren door Schimmert. Start op het Oranjeplein, de toekomstige plaats van het nieuwe gemeenschapshuis. Over Hoofdstraat richting kerk. Linksaf de Weidestraat in. Daar valt wel erg op de lege ruimte. Ooit bedoeld als uitbreiding, beter inbreiding maar de werkelijkheid van 2013 beslist anders. De iets minder voorspoedige economische ontwikkeling en de dalende behoefte aan woningen vragen hun tol, minder bouwen!

Een burger komt tegenover C1000 tot de conclusie dat we allemaal zeuren zijn, Nederland is toch het fijnste land ter wereld om in te wonen! Langs de Brede School naar de prachtig onderhouden speeltuin, applaus voor de drie vrijwilligers die bezig waren met onderhoud aan de speeltoestellen!

In het verlengde daarvan het gemeentelijke trapveldje en speeltuintje. Even was de vrolijkheid helemaal weg. Gras niet gemaaid, borden kapot, vuilnisbak kapot, hangplek! Tja de gemeente Nuth gaat voor groenonderhoud voor een zes maar dit lijkt toch echt meer op vette vier.

Even verder een jeu de boules baan, hoe je daar de ballen moet laten rollen is niet duidelijk. Misschien toch eens onkruid wieden. Nog een uitstapje naar de kerk. Even op bank gepraat met een andere burger. Nou over problemen gesproken: op zondag kun je je auto niet kwijt en bij begrafenissen geldt hetzelfde. Lijkt Schimmert een heus parkeerprobleem te hebben? En trouwens daar bij die camping aan de Mareweg wordt veel te hard gereden zeker gezien de onoverzichtelijkheid van de verkeerssituatie. Misschien de komgrens iets verplaatsen? In elk geval veiliger voor de mensen die van en naar de camping gaan.

Na het bankgesprek op het Kerkplein naar de Bekerbaan om daar te kijken naar het Ruimte voor Ruimte project. Een bouwplan tussen de Rooseveltstraat en de Kruisstraat. In het Ruimte voor Ruimte project van de provincie kon je bouwkavels krijgen door het slopen van stallen. In de gemeente Nuth zijn die kavels op een enkele uitzondering na geconcentreerd aan de Bekerbaan waarbij de verantwoordelijkheid en het risico liggen bij de ontwikkelaar.

Een deel van de infrastructuur ligt er, bomen zijn geplant, het opvangbekken voor regenwater ligt er ook maar er ontbreekt bouwactiviteit, de geplande villa’s bestaan nog steeds alleen op de tekentafel! Blij dat de gemeente hier niet financieel bij betrokken is.

Daarna via de Bekerbaan naar de sportvelden. Het hoofdveld ligt er inderdaad niet fantastisch bij. Vooral bij de doelen zie je meer zand dan gras. De gedachte dat dit een hobbel knobbel veld is gaat wel wat ver en ook de wateroverlast is echt niet zichtbaar en dat ondanks de 15mm neerslag van afgelopen dagen. Het gras is overigens net gemaaid en de kunstmestkorrels liggen nog tussen de grassprieten. Je zou zeggen, bezanden en zode verdichten maar ja een kunstgrasveld is echt leuker. Maar de KNVB had het veld toch afgekeurd? De slager die eigen vlees keurt! Er gaapt een groot gat tussen 5 ton voor kunstgras en het verjongen van de grasmat voor pak ‘m beet €50.000. Maar goed verhoog de OZB met een paar procent en financieel is het rond. Dus toch maar een onafhankelijk deskundige naar laten kijken.

Vervolgens terug naar het Oranjeplein. O ja, dat zonnedorp. Schimmert heeft toch echt een gidsfunctie met al die zonnepanelen op zoveel daken. Daar kan de hele gemeente Nuth een voorbeeld aan nemen. Op weg naar een vergroenend Nuth begint dus in Schimmert. Chapeau!
Lou Houben